Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE KIES JE DE BESTE WEEGSCHAAL?

HOE KIES JE DE BESTE WEEGSCHAAL?

De keuze voor een weegschaal lijkt niet zo belangrijk. Maar er is veel keuze en hoe weet je welke weegschaal het beste bij jou past? Het kan zijn dat je cannabis, paddo’s of truffels gebruikt. Een weegschaal geeft je de mogelijkheid nauwkeurig af te wegen hoeveel je gaat nemen. Ze zijn zeker niet alleen bedoeld voor professionals. Ook als je een hobbykweker bent of aan microdoseren doet, kan een weegschaal zeer nuttig zijn. Wil jij er eentje aanschaffen, lees dan hieronder verder waar je op moet letten bij het kopen van een weegschaal.

De beste weegschaal kiezen: waar moet je op letten?

Er is veel keuze als je een weegschaal wilt gaan kopen. Het lijkt alsof ze allemaal gelijk zijn, behalve dat de ene groter is dan de andere. Maar er zijn heel wat punten waar je op kunt letten, zoals nauwkeurigheid, de maximale weegcapaciteit en de kwaliteit. Of je nu wiet of paddo’s gebruikt, de keuze voor de juiste weegschaal, kan jouw leven heel wat makkelijker maken.

paddo en truffels wegen

1. Hoe nauwkeurig is de weegschaal?

Een van de belangrijkste kenmerken waarop je een weegschaal kunt kiezen is de nauwkeurigheid. Omdat je meestal weinig nodig hebt van wat je gaat gebruiken, is een hoge nauwkeurigheid een vereiste. De standaard weegschaal die je in de keuken gebruikt is meestal niet zo nauwkeurig. Die kan over het algemeen tot op 1 gram nauwkeurig wegen. Als jij een microdosis wilt afwegen of cannabis toppen, dan is dat niet voldoende. Je wilt minstens tot op de tiende gram of zelfs honderdste gram nauwkeurig kunnen wegen. Kies daarom een weegschaal die 1 of 2 cijfers achter de komma kan aangeven, dus 0,1 gram of 0,01 gram.

2. De maximale weegcapaciteit

Meestal hebben kleine, zeer nauwkeurige weegschalen een lage maximale weegcapaciteit. Dat betekent dat je er maximaal 100 gram tegelijk mee kunt wegen. Bij uitzondering kun je een weegschaal vinden die maximaal 200 tot 500 gram kan wegen. Meestal zul je ook geen grote gewichten hoeven te wegen, dus dan is dat geen probleem. Wil je wel meer kunnen afwegen, bijvoorbeeld je totale oogst, en wil je daar geen aparte weegschaal voor gebruiken? Dan zul je een model moeten kiezen dat èn nauwkeurig is èn een hoge maximale weegcapaciteit heeft.

3. Gekalibreerde weegschalen

Kalibreren betekent dat de weegschaal gecontroleerd is, zodat deze betrouwbare resultaten geeft. Dat is natuurlijk een groot voordeel. Bij een goedkope weegschaal, is dat meestal niet het geval. Vaak kun je wel zelf de weegschaal kalibreren, door kalibratie gewichten te gebruiken (die moet je dan wel eerst aanschaffen). Je moet echter wel goed weten wat je doet, want maak je een foutje, dan is je weegschaal niet goed afgesteld. Alles wat je vervolgens weegt, klopt dan niet. Een goede, reeds gekalibreerde weegschaal verzekert je van betrouwbare resultaten. Dat kan dus de voorkeur hebben.

weegschaal kalibreren

4. De beste weegschaal kiezen: Let op kwaliteit!

Wanneer je met geestverruimende middelen bezig bent, is nauwkeurig werken erg belangrijk. Daarom is de keuze voor een weegschaal van hoge kwaliteit ook van belang. Ga je voor een goedkope weegschaal, dan kun je ervan uit gaan dat deze niet gekalibreerd is en dat de metingen die je krijgt, ook niet zo nauwkeurig zijn. Je kunt er dus niet echt op vertrouwen. Het is aan te raden voor een weegschaal van hoge kwaliteit te gaan. Deze is gemaakt van goed materiaal, is correct afgesteld en levert betrouwbare metingen op. Of je nu gebruiker bent of kweker, een goede weegschaal zal de investering die je doet, ruimschoots terugverdienen.

Een extra punt om rekening mee te houden: een weegschaal van goede kwaliteit is eveneens een stuk steviger. Wil je hem meenemen op reis of naar een party, dan zal je robuuste weegschaal daar geen problemen mee hebben. Een goedkope weegschaal kan onderweg beschadigen of zelfs kapot gaan. Ga je vaak op pad met je weegschaal, dan is het ook een goed idee om voor een wat duurder apparaat te gaan.

digitaal weegschaal

5. Kies de juiste soort

Bij je keuze voor een weegschaal is het goed om in gedachten te houden wat je doel ermee is en waar je hem gaat gebruiken. Er zijn verschillende soorten weegschalen:

Pocket weegschaal

De pocket weegschaal is klein en handzaam, werkt op batterijen en heeft een hogere nauwkeurigheid. Zo’n weegschaal kan meestal tot op een tiende of tot een honderdste gram nauwkeurig wegen. Ze zijn dan ook ideaal voor de hobby kweker. Een zakweegschaal kun je gemakkelijk meenemen (naar feestjes of op reis) en kan overal gebruikt worden. Meestal hebben ze een maximale weegcapaciteit van 50 tot 500 gram.

Tafel weegschaal

Deze variant is groter dan de zakweegschaal. Deze is uitstekend geschikt voor thuis gebruik. Het voordeel is dat je er grotere hoeveelheden mee kunt afwegen, zoals een complete oogst paddo’s of wiet. Door het grotere oppervlak kun je er een kom op zetten. Het nadeel is wel dat deze weegschalen meestal minder nauwkeurig zijn (1 gram of 0,1 gram). Wil je een zeer nauwkeurige tafel weegschaal, dan zul je daar dieper voor in de buidel moeten tasten.

Poederweegschaal

De poederweegschaal is een weegschaal, waarmee je zeer nauwkeurig kunt meten. Ze zijn nauwkeurig tot op de 1000ste gram. Een poederweegschaal gebruik je bijvoorbeeld voor het wegen van kief, concentraten of extracten. De maximale weegcapaciteit is daarentegen veel lager, wat ook logisch is. Je zult met een dergelijke precisieweegschaal geen grote hoeveelheden hoeven afwegen.

Ben jij op zoek naar een weegschaal, dan weet je nu waar je rekening mee moet houden. Wanneer je de juiste weegschaal in huis hebt, zul je daar veel profijt van hebben.