Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS EEN MAO-REMMER?

WAT IS EEN MAO-REMMER?

MAO-remmers of met een moeilijk woord Monoamino-oxidase remmers. Het woord zegt het al: het remt iets af. Maar hoe werkt dit dan precies? In dit artikel vertellen we je alles over wat een MAO-remmer is en hoe ze werken.

Een MAO-remmer, wat is het?

Een MAO-remmer is een stof die het monoamino-oxidase (MAO) in ons lichaam remt. Deze stof is verantwoordelijk voor de afbraak van onder andere serotonine en dopamine in onze hersenen. Indien je zo’n remmer gelijktijdig gebruikt met psychedelische drugs, krijgen je hersenen teveel MAO, waardoor de drugs een (te) sterke werking krijgt. Monoamino-oxidase is namelijk in staat om de meeste tryptamines uit te schakelen (delen in je hersenen). Daarom kunnen remmers gebruikt worden om tryptamines sterker te maken in het lichaam.

Zo kunnen bijvoorbeeld de stoffen DMT en 5-MeO-DMT actief worden na het innemen via de mond. Normaal gesproken is DMT niet werkzaam wanneer het oraal wordt ingenomen, maar in combinatie met een MAO-remmer wel.

Twee soorten MAO-remmers

Er zijn twee verschillende soorten MAO-remmers: onomkeerbare en omkeerbare. Onomkeerbare remmers zijn bijvoorbeeld hydrazide, iproniazide en fenelzine en verbinden zich permanent aan enzymen om vervolgens de werking te stoppen voor 1 à 2 weken na inname. Ze worden vaak klinisch gebruikt om depressies mee te behandelen. Omkeerbare remmers zoals moclobemide, worden ook gebruikt als antidepressiva, maar zijn tot ongeveer 24 uur werkzaam.




Combinatie met Ayahuasca en DMT

Onder recreatieve drugsgebruikers worden er veel omkeerbare MAO-remmers gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij Ayahuasca. Ook worden ze vaak gebruikt om de effecten van magische paddenstoelen die psilocybine bevatten, te versterken. Wanneer DMT als een puur plantenextract wordt ingenomen samen met een pure MAO-remmende substantie, dan reduceert dit de lichaamsbelasting enorm. Dit is ook waarom DMT bevattende bladeren of zaden vaak worden gecombineerd met remmers zoals Peganum harmala zaadjes om de psychedelische eigenschappen te activeren.

Combinatie met psilocybine

Een combinatie met psilocybine en een remmer noemen we ook wel psilohuasca. Deze twee kun je in combinatie met elkaar gebruiken, maar is niet per se nodig voor een goede werking in tegenstelling tot DMT. Indien je een MAO-remmer in combinatie met magische truffels of paddo’s neemt krijg je alleen een langere en diepere trip. Hiervoor heb je minder psilocybine nodig - dus minder drugs - voor een intense trip. Een goede remmer in combinatie met psychedelica is de passiebloem. Deze combinatie zorgt voor een diepe en lange trip, zonder dat er te veel risico’s ontstaan.

Passiebloem

Naast dat deze bloem goed te combineren is met een MAO-remmer, heeft het ook een geneeskrachtige werking. Het werkt als een soort natuurlijk kalmeringsmiddel, maar werkt ook effectief tegen misselijkheid, angst en slapeloosheid. Een goede combinatie met DMT, aangezien dit stofje vaak misselijkheid met zich meebrengt. Je kunt de passiebloem gebruiken als thee in de pure vorm, als extract of als tinctuur.


Lijst van Monoamino-oxidase remmers

Je kunt MAO-remmers onder andere vinden in:

  • Banisteriopsis Caapi
  • Syrian rue (oftewel Peganum harmala)
  • Passiebloem
  • Grapefruit
  • Yohimbe
  • Rasagiline (SSRI)
  • Selegiline (SSRI)
  • Nardil (fenelzine)
  • Parnate (tranylcypromine)
  • Banisteriopsis Caapi (ingredient van ayahuasca)
  • In sommige antidepressiva.

Risico’s

De risico’s van het gebruik van MAO-remmers moet niet onderschat worden. De meeste remmers stimuleren de zogeheten cardiovasculaire effecten van tyramine en andere monoamines. Deze komen in veel soorten voedsel voor: oude kaas, bier, wijn, zure haring, kippenlever, gist, koffie, citrusvruchten, vijgen, tuinbonen, chocolade en room.

Als je dit eet terwijl de Monoamino-oxidase wordt afgeremd, kan er een hypertensie crisis ontstaan: een gevaarlijk hoge stijging van je bloeddruk. Ook met andere psychoactieve stoffen moet je voorzichtig zijn. Denk aan amfetamines, verdovende- en kalmerende middelen, anti-histamines, alcohol, pijnstillers en antidepressiva.