Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE DROOG JE PADDO’S OF TRUFFELS?

HOE DROOG JE PADDO’S OF TRUFFELS?

Je kunt paddo’s of truffels natuurlijk vers eten, maar de kans is groot dat je ook graag wat voor later wil bewaren. Door magische paddo’s of truffels te drogen kun je ze maandenlang bewaren zonder dat ze hun smaak of kracht verliezen. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je paddo’s of truffels kunt drogen.

Hoe lang zijn paddo’s en truffels houdbaar?

Allereerst is het handig om te weten hoelang paddo’s en truffels houdbaar zijn. Wanneer ze net zijn geoogst zijn ze eigenlijk op hun best: op dit moment bevatten ze de grootste hoeveelheid psilocybine. Hoe meer en langer ze worden blootgesteld aan de buitenlucht en hoge temperatuur door UV-licht of zon, hoe sneller ze kunnen bederven. Verse paddenstoelen moet je daarom droog, donker en gekoeld bewaren. Het liefst in de originele verpakking in de koelkast. Ze blijven dan hooguit drie maanden goed. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze het beste drogen.

Paddo’s en truffels drogen

Door paddo’s of truffels te drogen verliezen ze veel vocht. Hierdoor kun je ze niet alleen langer bewaren, je kunt de magische effecten ook goed behouden. Een gedroogde paddenstoel is per gram ongeveer 10 keer zo sterk dan een verse. Vers bestaan ze namelijk voor 90% uit vocht. Door dit te verdampen zal de truffel uitdrogen en kun je ze maandenlang bewaren. De truc is alleen om dit op de juiste manier te doen, zonder dat er stilstaande of vochtige lucht rondom de truffel blijft zitten, want dan kunnen ze gaan rotten. En dan is alles voor niks geweest!

Hoe een goed droogproces eruit ziet? Zorg allereerst dat je op het juiste moment gaat oogsten en doe dit op de juiste manier. Leg ze na het oogsten gelijk op een schone ondergrond om de paddo’s en truffels voor te drogen. Dit kan op een keukenpapier zijn met een zwarte doek erover om ze vervolgens te laten drogen in de vensterbank. Of leg ze voor een blazende ventilator. Daarna is het tijd om ze grondig te drogen.

Verschillende manieren van drogen

Er zijn twee verschillende manieren om je paddo’s of truffels grondig te drogen. Dit kan in een ijsvrije koelkast met een luchtvochtigheid van nul, of met behulp van droogmiddelen. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen een extra koelkast heeft die ook nog eens perfect is voor het droogproces. Mocht je dit wel hebben dan is dit de perfecte manier om je paddo’s te laten drogen. Anders kun je aan de slag gaan met droogmiddelen, waarmee je ook een goed resultaat behaald.

Droogmiddelen

Een veelgebruikt droogmiddel is silicagel, maar je kunt ook je eigen droogmiddel maken met Epsom zout. Je kunt het badzout gelijkmatig over een bakplaat strooien en in de oven verwarmen op 250 °C voor minstens twee uur. Vervolgens kun je het fijnslaan totdat er poeder ontstaat en voilà, je hebt je eigen droogmiddel! Welk droogmiddel je ook gebruikt: je kunt het tussen de paddo’s leggen, zodat ze de vocht kunnen opnemen. Veel middelen zijn keer op keer te hergebruiken, kosteneffectief en houden ook nog eens ongewenste schimmelvorming tegen.

Het droogproces

Wat heb je nodig?

 • Droogmiddel naar keuze
 • Keukenpapier
 • Plastic bak met een deksel
 • Metalen gaas
 • Voor gedroogde paddo’s of truffels

Stappenplan

 1. Bedek de bodem van de plastic bak met het door jou gekozen droogmiddel
 2. Bedek het droogmiddel met een laagje keukenpapier
 3. Buig het metalen gaas aan de zijkanten omhoog en plaats het in de plastic bak. Dit fungeert als tussenlaag om de paddo’s te scheiden van het keukenpapier.
 4. Zorg ervoor dat je magische paddenstoelen niet in contact komen met het droogmiddel.
 5. Leg je paddo’s op het metalen gaas en doe de deksel op de plastic bak.
 6. Het droogmiddel haalt nu al het vocht eruit.
 7. Controleer om de paar dagen of je paddo’s/truffels al droog zijn. Ze zijn goed droog als je ze kunt breken.

Gedroogde paddo’s en truffels bewaren

Je kunt je psychedelische paddo’s en truffels het beste bewaren op een koele, donkere en droge omgeving. Op die manier behouden ze hun smaak en sterkte het langst. Denk bijvoorbeeld aan een keukenkastje. Je kunt ze in luchtdichte bakjes op ziplock zakjes bewaren of vacuüm verpakken. Maar wat ook goed werkt, is om ze in een afgemeten doses te werken, zodat je niet steeds de pot hoeft te openen. Elke keer wanneer je de pot opent vormt een risico op ongewenst vocht of andere vervuiling.

Microdoseren van paddo’s en truffels

Na het drogen van je paddo’s en truffels kun je ze ook microdoseren en vervolgens bewaren. De effecten zijn dan doorgaans milder en houden niet al te lang aan. Je kunt ze simpelweg microdoseren door steeds kleine beetjes te eten, maar deze methode is niet echt nauwkeurig. Een betere manier is om te microdoseren met capsules. Zo kun je nauwkeurig doseren, makkelijk bewaren en eenvoudig meenemen. Meer weten over microdoseren? In een ander artikel vertellen we je alles over hoe je zelf kunt microdoseren met paddo’s.