Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAAR WORDT AYAHUASCA VOOR GEBRUIKT?

WAAR WORDT AYAHUASCA VOOR GEBRUIKT?

Ayahuasca was tot voor kort nog een obscuur middel waar niemand mee bekend was, behalve inheemse stammen. Tegenwoordig is dat wel anders. Ook jij zult ongetwijfeld iemand kennen die ‘Aya’ heeft gedaan. Of misschien heb je zelf een ceremonie bijgewoond, in de jungle van Peru of gewoon in ons kikkerlandje. Maar waar wordt Ayahuasca eigenlijk voor gebruikt? Kan jij baat hebben bij een ceremonie met dit sterke psychedelische brouwsel?

Wat is Ayahuasca?De oorsprong van Ayahuasca vind je in het Amazonewoud. Hier hebben inheemse bevolkingen al eeuwen geleden de kracht van dit brouwsel ontdekt en het recept ontwikkeld. Men neme: bladeren die het tripmiddel DMT bevatten, waar je een natuurlijke MAO-remmer aan toevoegt. Dit samen zorgt voor een drankje dat je uren intens kan doen trippen.

De effecten zijn niet te missen: visuals, spirituele of levensveranderende inzichten, contact met het bovennatuurlijke, euforie en zelfs ego-dood behoort tot de mogelijkheden. Dit zijn de effecten op de korte termijn. Op de lange termijn kan Ayahuasca nog meer voordelen hebben. Zo ervaren mensen geregeld dat ze bepaalde trauma’s hebben verwerkt. Ook rapporteren veel gebruikers dat ze het leven anders ervaren. Ze staan bijvoorbeeld meer in contact met hun spirituele kant of waarderen de natuur veel meer.

Ayahuasca wordt voornamelijk gebruikt in ceremonies, begeleid door een sjamaan die de nodige ervaring heeft. Ayahuasca wordt namelijk beschouwd als een van de sterkste tripmiddelen. Bovendien heeft het een rijke culturele historie en wordt het doorgaans gewoonweg niet als een recreatieve drug gezien. Dat zie je ook terug in de naam: ‘aya’ betekent ‘ziel’, ‘voorouders’ of ‘overleden mensen’, ‘wasca’ betekent liaan. Niet geheel toevallig een van de ingrediënten van dit brouwsel.

Waar werd en wordt Ayahuasca voor gebruikt?

Traditioneel gezien gebruikte (en gebruikt) de inheemse bevolking Ayahuasca in ceremoniële settings voor verschillende doeleinden. Meestal is de intentie om de gebruiker te genezen of heeft de trip een spirituele missie. Maar ook voor sociale kwesties kan het worden gebruikt. In het westen is Ayahuasca sinds een jaar of twintig populairder geworden. Maar ook bij ‘ons’ wordt het vrijwel alleen in ceremonies gebruikt, inclusief sjamaan en bepaalde rituelen. Hieronder de voornaamste redenen waarom men Ayahuasca gebruikt.

Spirituele beleving en connectie met het universum

Waarschijnlijk 100% van de mensen die Ayahuasca gebruikt, zal het omschrijven als een ultiem spirituele ervaring. Ook al is je insteek volkomen recreatief en begin je met die intentie aan een trip: Moeder Aya zal je gegarandeerd van alles laten zien… Dit is dan ook de voornaamste reden dat men wereldwijd Ayahuasca gebruikt: contact leggen met het bovennatuurlijke, antwoorden op levensvragen krijgen vanuit normaliter onzichtbare bronnen, of het aangereikt krijgen van levenslessen en inzichten. Je kunt een Ayahuasca-ceremonie ingaan met een bepaalde intentie. Maar een trip laat zich lastig sturen, hoe graag je ook de controle houdt. Iets waar je zeker jezelf van bewust moet zijn voordat je aan Ayahuasca begint.

Helen van trauma’s en psyche

Vroeger en ook zeker nu wordt Ayahuasca ingezet als psychische genezer. Bij post-traumatische stress-stoornis (PTSS) bijvoorbeeld. Uit meerdere sterke studies blijkt dat slechts één dosis al een merkbare positieve impact kan hebben op mensen die kampen met depressie.

Fysieke genezer

Ook de inheemse gebruikers zien Ayahuasca als een geneeskrachtig middel. Dat het de potentie heeft om mentale kwesties kan helen, is duidelijk. Maar uit onderzoek blijkt dat Ayahuasca daadwerkelijk therapeutische potentie heeft op meer fronten dan alleen psychisch. Het goedje zet allerlei lichamelijke processen in gang en beschermt zodoende bij ‘degeneratieve ziekten’ zoals Alzheimer en Parkinson. Of het ook kan worden ingezet bij bestaande aandoeningen en klachten, moet toekomstig onderzoek gaan uitwijzen.

Verslaving

Verschillende verslavingsklinieken gebruiken Ayahuasca in hun behandelingen. Onderzoek naar de invloed van Ayahuasca op mensen met verslavingsproblematiek staat nog in de kinderschoenen. Vooral wat betreft de effecten op de lange termijn zullen nieuwe, langlopende studies moeten uitwijzen hoe dit brouwsel mensen kan ondersteunen in het kunnen wegblijven van drugs en andere verslavingen. Een Canadese studie uit 2014 biedt al hoop: hieruit kwam onder andere naar voren dat problematisch cocaïnegebruik afnam, evenals gebruik van alcohol en tabak. Ook voelde men zich hoopvoller over de toekomst en krachtiger.

Zoals je leest is dit geen tripmiddel om nonchalant mee om te gaan. Respecteer de tradities rondom Ayahuasca en gebruik het verantwoordelijk. Kamp je met psychische, lichamelijke of sociale issues? Ga dan eerst langs je huisarts of andere professionals en zie Ayahuasca als een aanvulling, niet als dé oplossing.