Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

ALTERNATIEVEN VOOR KOFFIE: DIT ZIJN DE BESTE VERVANGERS VOOR CAFEÏNE

ALTERNATIEVEN VOOR KOFFIE: DIT ZIJN DE BESTE VERVANGERS VOOR CAFEÏNE

Wist je dat na water koffie het meest gedronken drankje ter wereld is? Het stimulerende stofje cafeïne is wat koffie hoogstwaarschijnlijk zo populair maakt. Hetzelfde geldt voor energiedrankjes. Helaas is cafeïne niet iedereens beste vriend. Sommige mensen worden er onrustig of nerveus van. Zoek je toch een goede vervanger die je een oppepper kan geven? Dit zijn de beste alternatieven voor cafeïne en koffie.

Cafeïne: alles dat je moet weten

Cafeïne is een stimulerende stof die verschillende effecten heeft op je lichaam. Ten eerste krijg je er natuurlijk meer energie van. Ook kan het je stemming een positieve boost geven. Daarnaast verbetert het bij de meeste mensen hun concentratie. Dit komt doordat cafeïne op de receptoren van de neurotransmitter adenosine gaat zitten. En laat adenosine nu net het stofje zijn dat je normaliter doet inkakken.

Dat brengt ons ook gelijk op het nadeel van (te veel) cafeïne: rusteloosheid en moeite met in slaap komen. Heb je het idee dat je problemen met je slaap krijgt door koffie en andere cafeïnehoudende drankjes? Niet zo gek… Cafeïne kan zo 12 uur lang werkzaam zijn in je lichaam! Heb je hier snel last van, lees dan zeker dit artikel door. Verderop vind je verschillende goede alternatieven voor cafeïne en koffie; gezonde vervangers waarmee je wél in slaap komt.

Waar zit cafeïne in?

Cafeïne zit niet alleen in koffie en energy drinks, maar ook in producten zoals thee en chocolade. Hoewel je de meeste cafeïne zult binnenkrijgen met ‘het zwarte goud’ en typische energy producten, tikken kopjes thee ook aardig aan. In een mok thee zit al snel 20-30 mg cafeïne, wat de helft is van een koffietje. Als theeleut krijg je zo alsnog behoorlijk wat cafeïne binnen. Word je nerveus van koffie, kijk dan eerst naar je thee-inname voordat je dit gezonde goedje afschrijft. Ga bijvoorbeeld voor kruidenthee; deze theesoorten bevatten amper cafeïne. Zo kun je toch nog van je cappuccinootjes genieten.

Koffie is gezond - en decaf een gezond alternatief

Het zal je misschien verbazen -zeker als je er nerveus van wordt- maar koffie is in de basis gezond. Het bevat bijvoorbeeld antioxidanten en gaat hart- en vaatziekten, diabetes en Alzheimer tegen. De ‘sweet spot’ om deze gezondheidsvoordelen te pakken, is 3-4 kopjes per dag. Dat kan trouwens ook decaf koffie zijn: die heeft dezelfde positieve effecten op je lichaam.

Gezonde vervangers: dit zijn de beste alternatieven voor koffie en cafeïne

Wat voor jou het beste alternatief is om je koffie of cafeïne mee te vervangen, hangt vooral af van waar jij het voor nodig hebt. Wil je meer energie en een betere stemming? Meer focus en concentratie? Hieronder vind je een aantal opties die je één of meerdere van deze effecten geven.

Meer energie nodig zonder cafeïne? Hier onze tips

Wil je vooral meer energie? Eerder schreven we een uitgebreid artikel met allerlei tips waarmee je op dit gebied winst behaalt. Daarin vind je naast praktische tips ook een aantal supplementen die je kunnen helpen om je energieker te voelen. Lees het artikel met tips voor meer energie hier.

Oppeppende alternatieven voor cafeïne

  • Producten die wat het effect betreft lijken op cafeïne, zijn onder andere guarana en ginseng.
  • Ook Ginkgo Biloba geeft je meer power, maar dan op een minder nervositeit opwekkende manier.
  • Een kopje decaf koffie kan ook helpen; zo houd je eigenlijk jezelf een beetje voor de gek met een placebo-effect. Onbewust koppel je koffie toch aan meer energie, ook al drink je een decaf alternatief.
  • Matcha is lekker als thee of in je smoothie. Dit bevat wél cafeïne, maar ook het stofje theanine. En dat laatste staat bekend om de negatieve effecten van cafeïne tegen te gaan. Het gevolg: meer energie, zonder die overprikkeling.

Je gezonder voelen = energieker wakker worden

Kijk ook vooral rond in onze winkel bij alle producten voor meer energie. Hiertussen vind je geweldige natuurproducten om je gezondheid mee te verbeteren en zo op indirecte wijze voor een meer kwiek gevoel te zorgen. Door gezond te leven en voor de juiste supplementen te kiezen, word je frisser wakker en heb je minder behoefte aan koffie, cafeïne of zelfs alternatieven. Spirulina is bijvoorbeeld een super gezond supplement dat je lijf en energielevels op allerlei manieren goed doet.

Meer focus en concentratie met deze alternatieven voor cafeïne

Ontbreekt het je aan genoeg focus voor werk of studie? Dan kun je een aantal alternatieven voor koffie en cafeïne gebruiken. Cafeïne-loze alternatieven die we je graag willen tippen:

  • Microdosen kan leiden tot meer focus en gevoel van flow.
  • Ashwagandha is een eerste interessante optie. Dit stofje kan je geest niet alleen kalmeren zodat je je beter kunt focussen, maar heeft nog veel meer andere voordelen. Lees er hier alles over.
  • Ginkgo Biloba heeft naast een opwekkend effect ook een positieve uitwerking op je focus.

Hier vind je al onze producten voor meer focus en concentratie.