Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS KAMBO?

WAT IS KAMBO?

Wel eens van kambo gehoord? Dit traditionele medicijn komt diep uit de Amazone-jungle en wordt daar al heel lang gebruikt door de locals. Wat kambo uniek maakt, is dat het afkomstig is van een kikker! Dit speciale diertje scheidt een stofje uit diens klieren, en daar kun je jouw lijf en bewustzijn een flinke optater mee geven. Vraag ons niet hoe de lokale bevolking hier ooit achter is gekomen… Wel kunnen we je alles vertellen over waarom en hoe mensen kambo gebruiken. Lees hier wat kambo is, welke effecten het heeft en welke mensen er baat bij kunnen hebben.

Wat is kambo precies?

Kambo is zoals gezegd een bewustzijnsveranderend middel, dat afkomstig is uit de klieren van de Phyllomedusa Bicolor-kikker. Deze Amazonebewoner is eigenlijk giftig, dus je zou er normaliter liefst ver uit de buurt willen blijven. De kikker scheidt alleen kambo uit wanneer deze zich bedreigd voelt. Dat is dan ook de reden dat kambo-ceremonies kritiek krijgen: de kikkers worden namelijk aan stress blootgesteld, zodat ze hun giftige goedje uitscheiden. Maar na het verzamelen van de kambo worden ze wel weer vrijgelaten en kunnen ze ongestoord verder leven.

De effecten van kambo

De effecten van kambo zijn niet per se prettig te noemen. Zo voelen de meeste gebruikers zich ronduit ziek of beroerd. Braken, misselijkheid, diarree, overmatig zweten en rillen zijn bekende symptomen. Ook kan je hart flink op hol slaan. De reden dat mensen kambo nemen ondanks deze oncomfortabele effecten, is dat het wordt gezien als een ultiem reinigingsritueel: de ultieme detox van lijf en geest. Je ontdoet je lichaam en ziel van negatieve energie en maakt ruimte voor nieuwe, positieve energie. Om die reden zie je geregeld kambo op het programma staan voor een Ayahuasca sessie; out with the old, in with the new.Er zijn meer specifieke redenen waarom mensen dit kikkergif willen gebruiken in plaats van gewoon een kopje detox-thee. Het wordt bijvoorbeeld geadviseerd om in te zetten bij verslavingsproblematiek, trauma, depressie of gezondheidsklachten. Toch is hier enkel anekdotisch bewijs voor en geen wetenschappelijke ondersteuning. De claim dat kambo een krachtige genezer zou zijn, is nog een reden waarom het zo’n controversieel goedje is. Immers wordt het gebruikt zonder begeleiding van een medisch specialist. Ook zijn de effecten op de lange termijn nog niet duidelijk. Er zijn zelfs enkele onderzoeken die laten zien dat het goedje juist schadelijk kan zijn voor je gezondheid; zo kan het je organen behoorlijk belasten.

Kambo-ceremonie: dit kun je verwachten

Een kambo-ceremonie is omgeven van tradities en rituelen, zoals gebeden, muziek en gezang. Het wordt uitgevoerd door een sjamaan. Dit kan een medicijnman uit of in de Amazone zijn, maar ook gewoon een ervaren spirituele Hollander bij jou om de hoek. Zo’n ceremonie vindt vrijwel altijd plaats in een groepssetting, met veel aandacht voor sfeer, comfort, energie en licht. Wel zo prettig wanneer je je zo beroerd voelt! Verder start zo’n ceremonie meestal met het uitspreken van een intentie. Oftewel: wat is de reden dat jij meedoet aan dit ritueel? Dit is een belangrijk onderdeel van veel spirituele ceremonies. Het geeft je richting tijdens de reis die erop volgt, tijdens de sessie zelf en erna.

Bij een typische kambo-ceremonie worden er gaatjes in je bovenarm gebrand, waarna het kikkergif hierop wordt aangebracht. Dit gif wordt hiervoor eerst gedroogd tot een poeder. Na een paar minuten begint het te werken. Na een uur ben je weer nuchter, maar een volledige ceremonie kan wel 3 uur duren vanwege alle rituelen.

Wil je deelnemen aan een kambo-ceremonie? Dan hoef je niet de Amazone in. Het kan namelijk ook in ons eigen kikkerlandje. Pas de tips uit ons eerdere artikel over het vinden van een geschikte paddo- of truffelceremonie toe om een betrouwbare kambo-sjamaan te vinden.