Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

KAN KETAMINE HELPEN BIJ PSYCHISCHE KLACHTEN?

KAN KETAMINE HELPEN BIJ PSYCHISCHE KLACHTEN?

Ketamine ken je misschien vooral als recreationele drug, maar het is eigenlijk een sterk verdovingsmiddel. Breek je op het voetbalveld een been, dan kan het zijn dat je een shot ketamine krijgt om je de rest van de dag door te helpen. ‘Keta’,‘ket’ of ‘K’ staat sinds vrij kort echter ook bekend om het vermogen om psychische klachten te behandelen. Vooral mensen met therapieresistente depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS) lijken baat te hebben bij ketamine. Maar naast de mogelijke levensverbeterende effecten zijn er ook risico's verbonden aan het gebruik van ketamine bij psychische klachten… Lees hier alles over de kansen die deze zogenaamde ‘ketatherapie’ biedt.

Waarom mensen ketamine gebruiken bij psychische klachten zoals depressie

Depressie is een veelvoorkomende psychische aandoening die helaas dus veel mensen treft. Heb je een depressie, dan is het helaas niet altijd een geval van ‘therapie en antidepressiva en weer door’. Sommige mensen komen gewoonweg niet of amper van hun klachten af. Traditionele antidepressiva, waarvan de bekendste selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's in het kort) zijn, werken niet voor iedereen.

Ook kan het weken of zelfs maanden duren voordat ze effect hebben. Vaak is het een kwestie van trial & error om het beste antidepressivum te vinden. En soms blijft die depressie alsnog aanwezig. Ondanks pillen en therapie. PTSS kan bijvoorbeeld heel hardnekkig en complex zijn. Deze groep therapieresistente personen blijkt nu baat te kunnen hebben bij ketamine.

Onderzoek naar ketamine bij depressie

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ketamine snel en effectief kan zijn bij de behandeling van depressie. In tegenstelling tot traditionele antidepressiva, kan ketamine binnen enkele uren (!) tot enkele dagen tot een opvallende verbetering van depressieve symptomen leiden. Directe verlichting van depressieve klachten: haast ondenkbaar voor veel mensen die binnen deze doelgroep vallen.

Bij ketatherapie wordt het stofje esketamine toegediend via neusspray. Het is dus niet zo dat je voor de neus van je arts een lijntje legt. Daarnaast krijgt de patiënt naast de ketamine altijd nog antidepressiva. Naast depressie is ketamine ook onderzocht als een mogelijke behandeling voor PTSS; angstklachten na een traumatische ervaring. PTSS kan heel complex zijn, zeker als iemand een hele heftige geschiedenis heeft. In die gevallen is therapie en medicatie lang niet altijd effectief om PTSS-symptomen te verminderen. Maar ketamine blijkt deze mensen wél te kunnen helpen om die psychische klachten te verminderen.



Hoe werkt ketamine precies bij psychische klachten?

Het is bekend dat ketamine neurotransmitters in de hersenen beïnvloedt. Dit zijn kort gezegd de boodschappertjes in jouw brein. Ketamine verhoogt de afgifte van glutamaat en versterkt de communicatie tussen neuronen. Deels werkt keta zo goed bij mensen met angst en PTSS omdat het de angstreactie die bij PTSS de klachten veroorzaakt, in de hersenen beter kan reguleren.

Risico’s van therapie met ketamine

Therapieresistente mensen met psychische klachten genezen: dat is natuurlijk een geweldig indrukwekkende uitkomst. Hoewel de resultaten erg veelbelovend lijken, zijn er ook risico's verbonden aan ketaminegebruik. Ten eerste is ketamine een middel dat niet voor niets zo populair is onder feestneuzen: het is potentieel verslavend. Daarom wordt het sterk afgeraden om 'keta therapy' op eigen houtje te gaan doen, hoe verleidelijk het ook lijkt. Bovendien weet je met zo’n experiment op eigen houtje niet goed wat voor jou de ideale aanpak wat betreft dosering en gebruikschema is.

Bovendien zijn de langetermijneffecten van ketaminegebruik nog niet volledig bekend. Keta kan bijvoorbeeld zorgen voor schade aan je blaas en nieren. En het is zeker geen wondermiddel dat bij iedereen zal werken. Sterker nog, het kan ook klachten verergeren en bijwerkingen geven waar je niet op zit te wachten. Daarom heb je écht begeleiding van professionals nodig om ketaminetherapie in goede banen te leiden. Zo heb je ook de meeste kans op succes. En dat is natuurlijk wat je wil!

Ik heb depressieve klachten. Kan ik al behandeld worden met ketamine?

Heb jij depressieve klachten en heeft therapie en antidepressiva geen of weinig effect gehad? Dan kun je in aanmerking komen voor ketamine ter vermindering van jouw psychische klachten. Onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kan je helpen met een onderzoeksbehandeling. Lees je vooral even in hoe deze ketaminebehandeling precies in z’n werk gaat.

Er zijn meer opties wanneer je niet-traditionele middelen wilt inzetten om van je depressie af te komen, zoals psychedelica. Lees vooral even ons artikel over psychedelicatherapie in Nederland als je hier meer over wilt weten. Zo kan psilocybine helpen bij PTSS. Ook zijn er natuurlijke middelen die kunnen helpen depressieve klachten te verminderen.