Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

KAUWEN VOOR ENERGIE: ALLES OVER DE EFFECTEN EN HET GEBRUIK VAN QAT

KAUWEN VOOR ENERGIE: ALLES OVER DE EFFECTEN EN HET GEBRUIK VAN QAT

Qat is naast een mooi scrabblewoord ook een stimulerend plantje. In delen van Afrika en in de Arabische wereld kauwt men op de bladeren van de plant om meer energie en een beter humeur te krijgen. Klinkt goed? Hier vertellen we je alles over het gebruik en de effecten van qat.

Qat, khat, kat, miraa: vele namen voor een potent plantje

Qat kun je op meerdere manieren spellen. De meeste mensen spellen het met een q, maar je komt ook khat en kat tegen. Een ander woord voor de plant is het Swahilische miraa, jaba, aluta en muguka. In het Latijn heet ie ‘Catha Edulis’.

Veel namen voor een en dezelfde plant! Je kunt wel zeggen dat ze in Afrika er gek op zijn. Miljoenen Kenianen, Ethiopiërs, Somaliërs en Oost-Afrikanen kauwen op de rood-groene blaadjes voor de nodige stimulatie en euforie. Het middel is zo potent dat het verboden is in verschillende landen. Lekker zelf kweken mag wel, net als bij paddo’s bijvoorbeeld het geval is. Gewoon khat zaden kopen en wat liefde en geduld er in steken. Al na een paar weken zullen je qat-zaadjes tot plantjes uitbloeien. Die kun je vervolgens prima in je tuin zetten. Houd er wel rekening mee dat die plantjes uiteindelijk bomen van 5 meter kunnen worden.

Dosering en effecten van khat

Khat geeft je energie. Sommige tegenstanders van deze drug (of drugs in het algemeen) wijzen erop dat qat hetzelfde is als coke of speed. Maar het effect is daar niet compleet mee te vergelijken. Waar je met één seconde speed snuiven helemaal strak kunt staan, moeten qatgebruikers uren kauwen om een beetje high te worden. Het is dus zeker niet zo dat je van één blaadje khat al leip en energiek wordt. Dat maakt het makkelijk te doseren. Reken wat het effect betreft vooral op een goede koffie-experience.

De effecten van khat op een rijtje:

  • betere stemming, euforie
  • meer alertheid en focus
  • meer creativiteit en inspiratie
  • meer zelfvertrouwen
  • onderdrukking eetlust
  • gaat vermoeidheid tegen.Hoe gebruik je qat?

Om je een goed beeld te geven van wat men een ‘qat-sessie’ noemt: 100 tot 300 gram (!) bladeren kauwen, drie tot vier uur aan één stuk. De bladeren spuug je uit, het sap slik je door met je kwijl. Na het kauwen komt na 15 tot 45 minuten de werkzame stof vrij; cathinonen. De piek van de effecten is te zien na 1,5 tot 3,5 uur. De effecten kunnen tot 24 uur aanhouden. Plan je qat-sessie dus verstandig…

Zitten er risico’s aan khat?

Zoals bij elk stimulerend middel het geval is, kan qat zorgen voor negatieve effecten. Overmatig gebruik kan bijvoorbeeld je tandvlees beschadigen en je hart beschadigen. Qat lijkt qua werking op amfetamine. En dat kan leiden tot darmklachten, diarree, slaapproblemen, vermindering van je eetlust en prikkelbaarheid. In Afrikaanse studies komt naar voren dat qat kan leiden tot meer agressie richting partners of verergering van psychotische trekken. Ben je gevoelig voor zulke ellende? Vraag je dan af of je in het algemeen stimulerende middelen moet willen gebruiken, waaronder khat. En zoek liefst hulp bij zulke problemen, om jezelf en anderen een plezier te doen.

Zoek je meer energie? Onze tips

Heeft khat je interesse omdat je op zoek bent naar meer energie? Dan kun je ook andere supplementen, plantjes, kruiden en interventies overwegen. Denk aan cafeïne, maca, colanoot, beter slapen en stressvermindering.