Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

OUTDOOR CANNABIS KWEEKVERSLAG - DEEL 2

OUTDOOR CANNABIS KWEEKVERSLAG - DEEL 2

Ey, daar zijn we weer! Na mijn eerste verslag, die je hier kunt lezen: outdoor kweekverslag deel 1, volgt hier het tweede deel van mijn buitenkweekverslag. Voor het gemak nummer ik de soorten/strains cannabis die ik dubbel heb in dit verslag met een #1 en een #2. Dit staat overigens ook vermeld op mijn plantenlabels en op stickers op de potten zelf.

Extra ontkieming van nog een Cannabiszaad

Even een snelle herinnering: mijn buitenkweek bestond uit 7 cannabisplanten. Dit zijn er nu echter 8 geworden, want er is een Hollands Hope aan de familie toegevoegd, Hollands Hope #2 dus. Om de cannabiszaad van de Hollands Hope te ontkiemen, heb ik net als bij alle andere zaden de koffiefiltermethode gebruikt. Ik heb het wietzaadje in een koffiefilter gedaan op 8 Mei en op 10 Mei zat er een wortel aan van ongeveer 1-2 cm. De koffiefiltermethode was dus wederom succesvol! Op 10 Mei heb ik het ontkiemde wietzaadje in een 20L Air-Pot gedaan met wat Plagron Batmix en extra perliet. Op 16 Mei kwam de zaailing boven de grond. Nu heb ik dus de volgende wietplanten buiten staan:

  • 2x Monster Zkittlez 
  • 1x Critical 
  • 1x Early Skunk 
  • 2x Hollands Hope 
  • 2x Skunk Automatic

Hoe pot je een cannabisplant over?

Zoals jullie in het vorige verslag hebben kunnen lezen, heb ik alle wietplanten, op de Hollandse Hope #2 na, al overgepot. Bij en na het overpotten van mijn cannabisplantjes heb ik 100% Organische Rescue & Booster Spray gebruikt van het merk BioTabs. Ook heb ik een beetje extra wortelstimulator gegeven en hun groei goed in de gaten gehouden. In het begin merkte ik amper nieuwe groei. Desondanks de moeite die ik gedaan heb om de stress te verminderen bij het overpotten, denk ik dat de cannabisplanten toch wel een beetje gestrest zijn geraakt tijdens dit proces. Dit is echter een normaal verschijnsel wanneer een plant (of dier) in een andere omgeving wordt geplaatst. Na ongeveer 5 tot 7 dagen ging de groei van mijn wietplanten gewoon weer snel door. Nadat de aarde iets was ingezakt, heb ik deze weer tot ongeveer de rand van de potten aangevuld met wat extra aarde.

cannabis kweken

Bladprobleempje & CannaCure Spray

De titel van deze alinea zegt het eigenlijk al. Ik had/heb een klein bladprobleempje met mijn buiten wietplanten. Dit is echter niets om me echt veel zorgen over te maken. Voor veel buitenkwekers en buiten wietplanten hoort het erbij: gaten of verkleuringen in de bladeren. Als dit gebeurt, ga dan niet meteen stressen, maar probeer rustig de oorzaak te achterhalen. Insecten? Schimmels? Een voedingsprobleem? Het kan echt van alles zijn. Ik ben eerst eens goed gaan nadenken en heb in mijn notities gekeken hoeveel voeding ik de cannabisplanten heb gegeven en wanneer exact. Toen kwam ik er dus achter dat ik de plantengroeivoeding heb gegeven nét voor het overpotten in rijke aarde. Dit kan dus, qua voeding, iets teveel van het goede zijn geweest. Voorlopig dus even geen groeivoeding meer, de aarde is immers 4-6 weken voorbemest. Ze krijgen nog wel ongeveer 0,5 tot 1 ml Canna Rhizotonic (Wortelstimulator). Na deze aanpassing in de voeding ging het al wat beter. Toen ontdekte ik dat ik hier erg veel mieren heb, die zolang ze geen nest in je potten of onder je cannabisplant maken niet zo’n probleem zijn, maar de bladluizen die ze kunnen meebrengen en in stand houden wel! 

Nu heb ik wel het geluk dat ik rondom de cannabisplanten een heg van coniferen heb. Bladluizen hebben hier een aversie voor, omdat de conifeer, net als de naaldboom, een sparachtige is. De natuur is dus heel mooi, ze kan zichzelf prima in balans houden. Ik heb besloten op mijn terras de natuur haar gang te laten gaan zolang het mijn wietplanten en de oogst niet schaadt. Wel gebruik ik 1 keer per week, ter preventie, het biologische middel CannaCure (Spray) als insecten werend middel en (extra) bladvoeding. Dit is een 100% biologisch middel, dat je mengt met water en op, over en onder je cannabisplant(en) en voornamelijk op de wietbladeren spuit. Deze Spray voorkomt dat insecteneitjes uitkomen en laat de volwassen insecten vast plakken waardoor ze dood gaan. Een zeer effectief, natuurvriendelijk product. Ook niet onbelangrijk, je kunt het in zowel de vegetatieve als de bloeifase van de wietplant gebruiken. Probeer echter de toppen wel (zo) droog (mogelijk) te houden. Verder heb ik nog een ringetje schilderstape binnenstebuiten om de stammen van de cannabisplanten heen gedaan, zodat kruipende insecten vast blijven plakken als ze omhoog (of omlaag) de plant in of af willen.

Toppen en/of Fimmen van de Cannabisplant

Nu komen we aan bij één van de meest gebruikte en meest interessante snoei-of kniptechnieken in de cannabis- en kweekwereld, namelijk het Toppen en/of Fimmen van de cannabisplant. Met deze snoei-of kniptechnieken kan de kweker de gewenste vorm of structuur aan de wietplant geven en ook de opbrengst van de plant aanzienlijk verhogen. Om uit te leggen hoe dit werkt, zou je eerst moeten weten wat ‘Apicale Dominantie’ betekent. Dit klinkt heel moeilijk, maar het is heel simpel: bij planten wordt de top van een plant de Apex genoemd, deze wil zich in de natuur altijd zo ver mogelijk boven de zijtakken en de rest van de plant uit groeien. Dit heeft te maken met de groeihormonen in de plant. Deze Apicale Dominantie, houdt dus in dat de cannabisplant zijn top zo groot en hoog mogelijk wil hebben, wat ten koste kan gaan van de lager gelegen (zij)takken en toppen. Nu raad je het dus al, we gaan die Apicale Dominantie of ‘Top Dominantie’ van de wietplant tegen zichzelf gebruiken, waardoor we onze opbrengst gaan verhogen. Toppen of Fimmen, zijn twee methodes die in principe, mits goed en tijdens de groeifase uitgevoerd, haast niet fout kunnen gaan. In het ergste geval krijg je alsnog 1 top in plaats van het gewilde resultaat wat een verdubbeling en soms zelfs een vervierdubbeling van de zijtakken en toppen zou hebben betekend. Nu dus de vraag: wat is Toppen en wat is FIM(men)? 

cannabisplant

Simpel gezegd is toppen dus het inkorten van de top van de wietplant, zodat deze meer dan één top aanmaakt. Vandaar ook het woord toppen: je haalt immers de bovenste top van de wietplant er volledig vanaf. Dit kun je met een steriele schaar/scherp mes, of (schone) vingers doen. Als je topt zou er een verdubbeling van je hoofdtop kunnen ontstaan. Dit is de reden waarom kwekers toppen zo vaak toe passen. Toppen is echter net als Fimmen een High Stress Trainingstechniek die je ALLEEN toepast in de groeifase van de cannabisplant, ook wel de vegetatieve fase genoemd. Toppen of elke andere HST-methode wordt zeer afgeraden tijdens de bloeifase.

En wat houdt die andere snoei-of kniptechniek in, FIM(men)? Fimmen is in principe bijna hetzelfde als toppen. FIM is de afkorting van ‘Fuck I Missed’. Deze methode is dus niet zo precies als de Top methode. Het verhaal gaat dat iemand zijn cannabisplanten wilde toppen, echter mistte en dus niet de gehele top eraf knipte en er op deze manier achter kwam dat de hoofdtoppen achteraf niet alleen verdubbelden, maar zelfs verdrievoudigen of verviervoudigen. Fimmen heeft dus hetzelfde beoogde doel: meer hoofdtoppen en dus de opbrengst verhogen. Alleen gebeurt dit niet door de top van de cannabisplant volledig te verwijderen, zoals bij Toppen, maar door 60-80% van het bovenste deel van de wiettop weg te knippen. Hierdoor kan er net als bij het Toppen op z´n minst een verdubbeling van de hoofdtop ontstaan. Bij het Fimmen echter, kan het dus ook voorkomen dat de hoofdtop zich niet alleen verdubbelt, maar eventueel ook verdrievoudigt of zelfs verviervoudigt. Ook Fimmen is een High Stress Trainingstechniek en doe je alleen tijdens de vegetatieve fase van de plant. 

Zelf heb ik vijf van mijn planten "´gefimmd" op 31 Mei. Ik heb de volgende vijf wietplanten met deze snoeitechniek gesnoeid: Monster Zkittlez #1, Monster Zkittlez #2, Early Skunk, Critical en Hollands Hope (Dutch Passion);#1. Na het Fimmen duurde het eventjes tot de wietplanten herstelden. Na een paar dagen echter, zag ik de top al weer herstellen en zelfs groeien! Na een week zag ik al niks meer van het Fimmen en is de wietplant hersteld en meer dan dat! Het Fimmen is heel goed gelukt bij alle planten. Ze beginnen allemaal een meer ‘bosjesvorm’ of ‘struikvorm’ aan te nemen en er zijn overal meerdere hoofd en zijtakken/toppen ontstaan.

wiet

Autoflowering Skunk in de bloei

Yes! Bloei en Bloei! Beide Skunk Automatic (Autoflowers) van Sensi seeds zijn vlak na het overpotten in bloei gegaan. Deze Autoflowers zijn zelfbloeiend en zijn dus niet afhankelijk van de verandering in zonuren. Op/rond 19 Mei schoten beide Autoflowers in bloei. Deze bloeien nu dus zo ongeveer een maand zichtbaar. Wanneer cannabisplanten zichtbaar bloeien, doen ze dit vaak een week of 2 inwendig al. Dit is dus echter niet zichtbaar voor ons, de kwekers. Ik kan dus eigenlijk wel stellen dat ik de Autoflowers iets te laat heb overgepot of helemaal niet (meer) had hoeven overpotten. Desondanks groeien ze alsnog snel en maken ze hun toppen aan. Ik ben vanaf 19 Mei Biocanna Flores en Biocanna Boost gaan geven: 1 tot 2 ml/liter water van elk. De wind heeft jammer genoeg van de Skunk Automatic #2 één van de lager gelegen zijtak met toppen afgebroken. Helaas, maar niks aan te doen, dat is de natuur. De rest van de wietplant ziet er gezond uit en ik ben van mening dat er echt nog wel een goede oogst vanaf kan komen. Ze hebben volgens de zadenleverancier (Sensi Seeds) immers nog een week of 3-5 om (af) te bloeien. De Skunk Automatic #1 is wel een stukje groter dan de #2, terwijl ze wel dezelfde genetica en onder dezelfde omstandigheden gekweekt worden.

Afsluiting Outdoor Cannabis Kweekverslag (deel 2)

Tot dusver gaat mijn tweede (buiten)kweek best goed, ik ben zeer tevreden met het resultaat dusver. De paar weken eerder ontkiemde Hollands Hope #2 doet het goed, de andere cannabisplanten herstelden ook goed van het overpotten en daarna ook van het Fimmen en ze groeien nu allemaal erg snel. De Autoflowers staan ongeveer halverwege in bloei. Alle (Air-)potten zijn na het wat zakken van de aarde weer tot de rand aangevuld met verse aarde. Mijn kleine cannabisplantjes uit het vorige kweekverslag (outdoor cannabis kweekverslag deel 1) beginnen nu struiken te worden en ik herken ze haast niet meer terug… Niet voor niets is Weed het Engelse woord voor onkruid en dat merk je ook! Zolang de omstandigheden goed zijn, groeit het erg snel! Ik kan bijna niet wachten tot mijn volgende verslag met jullie te delen en hopelijk kan ik dan inmiddels mijn twee Skunk Automatic cannabisplanten oogsten. Na die twee wil ik dit jaar nog in dezelfde potten, twee Sweet Skunks Automatic (Royal Queen Seeds) gaan kweken. Zo en nu is het tijd voor een lekkere Blow. Hopelijk hebben jullie weer genoten en geleerd van mijn tweede outdoor cannabis kweekverslag. Tot de volgende keer!

Wil je beginnen met kweken? Hier vind je de beste zaden: 24High Seedshop