Ben je 18 jaar of ouder?

Wij gebruiken cookies om de website persoonlijker te maken en om uw internetgedrag
op deze website te monitoren. Uw gegevens worden niet verkocht of voor andere doeleinden
gebruikt. Indien u ouder bent dan 18 en besluit om de website te bezoeken dan gaat u akkoord
met het gebruik van de cookies zoals hierboven is omschreven.

U dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken. Bevestig dit hieronder.

JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar
 Nu Shoppen en Achteraf Betalen  Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd  Chat Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00  Prijs = Altijd Goedkoop
Chat Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00
Nu Shoppen en Achteraf Betalen

KANNA: EEN NATUURLIJK MIDDEL TEGEN ANGST?

KANNA: EEN NATUURLIJK MIDDEL TEGEN ANGST?

Is kanna een natuurlijk middel dat tegen angst kan helpen? Iedereen is wel eens bang, het kan zijn dat je bang bent voor honden, voor vuurwerk of voor een moeilijk gesprek. Dat zijn angsten met een duidelijke oorzaak en je hebt er slechts af en toe last van. Maar als je continu last van angsten hebt, dan kan dat je leven behoorlijk beperken. Het veroorzaakt stress, piekeren en je zult je waarschijnlijk laten tegenhouden om dingen te ondernemen. Zou kanna een uitkomst zijn?

Kanna vetplant

Wat is kanna?

Kanna (Sceletium toruosum) is een vetplant die van oorsprong in Zuid-Afrika groeit. Traditioneel gebruikten de natuurvolken de plant tegen depressie, stress en honger. Hij geeft energie, maar hij werd ook gebruikt tijdens spirituele ceremoniën. Ze droogden hem en kauwden erop (vandaar ook de bijnaam Kougoed). Bij natuurvolkeren is kanna al eeuwenlang bekend, maar in de Westerse wereld ontdekken we nog maar net wat deze plant allemaal in zijn mars heeft.

Kanna wordt steeds populairder, omdat het een positieve invloed op je stemming kan hebben. Er wordt meer onderzoek naar de effecten gedaan en het kruid zou gebruikt kunnen worden om lichamelijke en geestelijke klachten te behandelen. Er zijn zo’n 270 miljoen mensen die aan een angststoornis lijden. Veel van hen zouden graag een natuurlijk middel gebruiken om hun welzijn mee te ondersteunen.

De effecten van kanna op de stemming

De kleine vetplant bevat psychoactieve stoffen en heeft een geestverruimend effect. Maar het is niet hallucinogeen. Ook is het effect dat Sceletium op je heeft, erg afhankelijk van hoeveel je neemt en op welke manier je het gebruikt. Kanna bevat vier psychoactieve alkaloïden:

  • Mesembrine
  • Mesembrenone
  • Mesembrenol
  • Tortuisamine

Dit zijn de meest bekende alkaloïden, maar zij omvatten slechts 1,5% van de alkaloïden die de plant bevat. Er is nog niet veel bekend over de werking van deze stoffen, maar men denkt dat deze vier de drijvende kracht zijn achter de vele mogelijke toepassingen van Sceletium.

Het positieve effect dat kanna op je stemming kan hebben, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door mesembrine. Deze alkaloïde werkt als een natuurlijk middel dat de heropname van serotonine remt. Serotonine is een hormoon dat je lichaam aanmaakt, het zorgt ervoor dat je je gelukkig en tevreden voelt. Serotonine heeft ook te maken met een gevoel van zelfvertrouwen en een positieve stemming.

Als serotonine door het lichaam te snel weer wordt opgenomen, veroorzaakt dat depressieve gevoelens. Vandaar dat het kan helpen om kanna te nemen, omdat dat het opnieuw opnemen van serotonine voorkomt. Ook antidepressiva doen dit, maar het voordeel is dat Sceletium een natuurlijk middel is. Het werkt samen met je lichaam. Dat kan een goede reden zijn om voor deze plant te kiezen.

kanna bij angst

Hoe kanna bij angst kan helpen

Angst kan zich op veel manieren uiten. Als je verlegen bent, is de achterliggende reden een angst om jezelf te laten zien, angst dat mensen je zullen afwijzen, dat je niet goed genoeg bent of dat je iets fout zult doen. Mensen van alle leeftijden hebben last van angst. Veel mensen piekeren veel, voelen zich gestrest, maar ook minderwaardig. Gebruikers van kanna melden, dat het nemen van dit kruid hen helpt om zich zelfverzekerder te voelen. Ze praten makkelijker met anderen en het verlicht de angst.

In hogere doseringen werkt Sceletium kalmerend. Dit effect kun je mentaal voelen, maar ook fysiek (spieren ontspannen en de hartslag wordt rustiger). Een te hoge dosis kan echter zorgen dat je je minder goed kunt concentreren.

Onderzoek naar kanna bij angst

In 2011 is onderzocht in hoeverre Sceletium helpt tegen angst. Er werden ratten gebruikt voor dit onderzoek, zij kregen een placebo of een extract van Sceletium tortuosum. De ratten werden voor een bepaalde tijd in bedwang gehouden, wat stress veroorzaakte. De onderzoekers observeerden het gedrag van de dieren en concludeerden dat kanna een beperkt positief effect had op het angstgedrag. Er is meer onderzoek nodig bij mensen om beter na te gaan wat de invloed van de plant op angst is.

In 2013 is onderzoek gedaan bij mensen. De effectiviteit van kanna werd getest in een dubbel blind, placebo gecontroleerd onderzoek bij 16 gezonde deelnemers. Het bleek dat kanna in de hersenen angstige reacties kon verminderen. De onderzoekers gaven aan dat ze denken dat Sceletium tortuosum mogelijk ingezet kan worden als middel om angst te behandelen.

Hoe kun je deze plant gebruiken?

Kanna kun je als supplement nemen. Je kunt het als poeder in een warm drankje nemen (Happy Honey) of een klein beetje onder de tong leggen. Deze extracten zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar (10, 20 en 40x), dus je kunt zelf uitproberen welke voor jou het beste werkt. Maar je kunt Sceletium ook makkelijk zelf kweken met de Kanna Seeds of the Gods zaden. Je zult zien dat dit bijzondere plantje ook goed zal groeien bij jou op de vensterbank. Zo heb je altijd jouw natuurlijke middel tegen angst bij de hand.