Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

CANNABIS SOCIAL CLUBS SPANJE

CANNABIS SOCIAL CLUBS SPANJE

Legalisatie van cannabis zonder commercialisatie, is dat überhaupt mogelijk? Het lijkt een droom die voor veel cannabis liefhebbers uitkomt en nog wel in Europa ook. We gaan het namelijk hebben over de zogenaamde Cannabis Social Clubs in Spanje. Kan Spanje, Nederland, mede dankzij haar eigen zwakke cannabisbeleid voorgoed onttronen als Cannabis Koning van Europa? Eerlijk gezegd, denk ik dat Spanje op veel gebieden veel verder is dan Nederland wat betreft de kijk op cannabis. Ook de kwaliteit van de wiet en hasj daar is vaak uitstekend. Hoe kan het ook anders als de meeste zadenleveranciers, o.a. zelfs sommige Nederlandse zadenbedrijven, hun oorsprong hebben en/of hun zaken doen in Spanje. Spanje heeft net als Nederland van oudsher al een dichte haat-liefde relatie met cannabis.

Over het algemeen zijn beide landen erg soepel wat betreft cannabis beleid, er gebeuren echter nog steeds dingen die concreet in gaan tegen een versoepelend beleid. Neem zo bijvoorbeeld Nederlandse Coffeeshophouder Johan van Laarhoven die door onze eigen overheid verraden is en ten onrechte door fouten van het ministerie als crimineel behandeld wordt. Om nog iets te noemen dat concreter aansluit op het onderwerp van vandaag: de politie-invallen bij het bekende zadenmerk Dinafem en Kulu Trading in o.a. Barcelona en Loosdrecht. Dit is schokkend aangezien Dinafem al meer dan 20 jaar bestond en wellicht één van de grootste van Europa was. Nog geen twee weken na hun Spaanse collega’s viel de Nederlandse politie met enorme overmacht binnen bij Kulu Trading in Loosdrecht, waarna de burgemeester het pand voor een half jaar sloot. De hele voorraad is meegenomen. Kulu Trading bestond overigens al sinds 1974 en leverde alleen legale producten aan groothandelaren, webshops en coffeeshops.

social cannabis clubs

Nederlandse kweekscène verplaatst zich naar Spanje

Veel Nederlandse zadenbanken zijn vertrokken naar Spanje in de periode van de invoering van de growshopwet in Nederland, maar zullen het nieuws van deze invallen nu huiverend lezen. Toch is verkoop van cannabiszaden legaal in zowel Spanje als Nederland. Alle zadenleveranciers en de ongeveer duizend growshops in Spanje, baseren hun beleid op een rapport (2003) van de officier van justitie Fernando Sequeros Sazatornil van het hooggerechtshof over de verkoop van cannabiszaden, apparatuur en materialen voor de teelt. Hij verwijst onder andere naar de positie van zaden en bladeren in het Enkelvoudig Verdrag van de VN uit 1961. En zoals iedereen weet kun je van zaden zeker niet stoned worden. Het landelijk beleid in beide landen wijkt vaak af van het, in veel gevallen terecht, soepelere lokale beleid. Gelukkig laten beide landen ook weleens zien dat het wél anders kan, zoals Spanje met de Cannabis Social Clubs die in de omgeving van Catalonië, voornamelijk Barcelona actief zijn. Nederland, de enige plek in de wereld met coffeeshops, toch? Ons concept is nog steeds ‘uniek’, maar er zijn steeds meer plekken in de wereld waar legaal cannabis gekocht of genuttigd kan worden. Naast de coffeeshops in Nederland heb je Cannabis Dispensary’s in veel staten van Amerika en in geheel Canada! En zo zijn er dus ook nog de Cannabis Social Clubs in Spanje en inmiddels zijn dat er heel veel. Waar er in 2010 nog 40 van deze Cannabis Social Clubs waren, zijn het er inmiddels meer dan 700!

Wat zijn de Cannabis Social Clubs?

cannabistoppen

In tegenstelling tot een coffeeshop kunnen bij een Cannabis Social Club alleen geregistreerde leden terecht. Officieel om lid te worden van deze vereniging,  zou je in principe de Spaanse nationaliteit moeten hebben en ten minste 18 jaar of oud zijn. Echter is gebleken dat je ook als toerist makkelijk lid kan worden van een Cannabis Club. Cannabis Social Clubs zijn mogelijk vanwege een maas in de Spaanse wet. Cannabis Social Clubs zijn particuliere organisaties en geen (wiet)winkels. Bij een Cannabis Social Club kun je je inschrijven en samen met andere leden of soms alleen je (eigen) wiet kweken. Deze ware cannabis revolutie is op lokaal niveau begonnen, voornamelijk in Noord-Spanje, en dan vooral in Barcelona. Inmiddels begint de trend ook naar andere Spaanse gebieden door te trekken. Elke Cannabis Social Club heeft zo zijn eigen beleid, maar officieel mogen ze echter geen van allen cannabis verkopen. Leden betalen een bijdrage voor bijvoorbeeld onderhoud aan de club en in ruil hiervoor ontvangen de leden een plekje om te kweken of een bepaalde hoeveelheid wiet of hasj.

De opkomst van Cannabis (Social Clubs) in Europa

De wetgeving, in veel gebieden van Europa, is of wordt jammer genoeg aangescherpt ten aanzien van Cannabis, zo bijvoorbeeld ook in ons eigen Nederland waar steeds meer coffeeshops onterecht moeten sluiten. Daarentegen zijn Barcelona’s Cannabis Social Clubs redelijk ontspannen. Sommige clubs laten zelfs al grote groepen toeristen binnen en hebben al meer dan tienduizend leden! De Cannabis Social Clubs maken enorme winsten, zorgen voor inkomen, werkgelegenheid, ontspanning, socialisatie en decriminalisering en maken eventueel zelfs volledige legalisatie van Cannabis in Spanje mogelijk. Daarnaast komen er veel toeristen op af en ontvangt de overheid dus veel belastinggeld. Net als in sommige staten van Amerika en in geheel Canada, is cannabis booming business in Europa! Gelukkig zorgt dit niet alleen voor financieel gewin, maar kan dit ook de weg vrij maken voor medische patiënten en zorgen voor een geheel nieuwe, positievere kijk van de maatschappij op cannabis.

Spain coffeeshops

Gelukkig, net als in de USA het geval is, veranderen de Europese politici gestaag, maar zeker één voor één, van standpunt en ideeën over cannabis, met de Social Cannabis Clubs als voorbeeld. Neem zo de eerste vrouwelijke burgemeester ooit in Barcelona, Ada Colau, die recent een regelgeving voorgesteld heeft om Cannabis Social Clubs open te houden en die uitzonderingen creëerde voor de clubs die gesloten hadden moeten worden. Barcelona, een Nieuw-Amsterdam? De rest van Noord-Spanje en zelfs andere gebieden hebben inmiddels ook al door dat er in Catalonië grof geld verdiend wordt en er hordes toeristen op af komen. Ook daar beginnen steeds meer Cannabis Social Clubs op te komen. Er zijn zelfs Cannabis Social Clubs die online deelnames hebben om zo te kunnen ervaren hoe het (daar) is.

Jammer genoeg zijn er door deze ontspannen houding vergeleken met cannabis de Spaanse autoriteiten meer op hun hoede. Cannabis is immers nog steeds illegaal in Spanje. Er zijn nog steeds conservatieve groeperingen die proberen de cannabis versoepeling tegen te gaan. Terwijl justitie en de politie een oplossing zoeken gaat de Cannabis Social Club scène in Barcelona en omstreken rustig verder. Zij weten immers dat het volk achter hun staat, met alleen al meer dan 165.000 leden in Barcelona en nog steeds groeiend aantal leden. Verder is er een grote alliantie tussen de leden, de clubs, pro cannabis politici en het (cannabis) bedrijfsleven. Kortom mensen voelen zich met elkaar verbonden om ervoor te zorgen dat deze geliefde cannabis clubs hun deuren niet hoeven te sluiten en een goede toekomst tegemoet gaan zodat iedereen verantwoord, zonder risico’s en naar eigen keus hun cannabis kunnen nuttigen.

Wij wensen deze Social Cannabis Clubs enorm veel succes in hun strijd voor legalisatie en het recht om cannabis te mogen kweken, bezitten en nuttigen op welke verantwoorde manier dan ook! Het ziet er tot dusver goed uit in Spanje, dus laten we hopen dat de Cannabis Social clubs sterk blijven en de wereld tonen dat er op verantwoorde en gecontroleerde wijze van het groene goed kan worden genoten!