Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS EEN PADDO SUBSTRAAT?

WAT IS EEN PADDO SUBSTRAAT?

Wil je zelf paddo’s kweken? Dan is het van groot belang dat je de juiste substraat kiest. Het kweken gaat namelijk niet zo makkelijk als bij wietplanten, waarbij aarde uit een tuincentrum vaak al voldoende is. Ze hebben specifieke kweekomstandigheden nodig, waarbij het substraat een belangrijke rol speelt. Een andere optie is om zelf je paddo’s te kweken met een growkit: de juiste substraat zit hierbij in.

Wat is een paddo substraat?

Als je paddo’s gaat kweken zonder growkit, dan moet je zelf een substraat maken en toevoegen. Normaal gesproken haalt een paddenstoel zijn voeding uit de natuur, maar omdat je in dit geval zelf paddo’s wil kweken, moet hij de voeding ergens anders vandaan kunnen halen. En daar is het substraat voor: het geeft energie en voeding aan het mycelium. Dit is het netwerk van schimmeldraden van de paddenstoel die je wilt gaan kweken. Uit het mycelium groeien uiteindelijk boven de grond de vruchtlichamen. Een gezond mycelium is dus erg belangrijk als je zelf paddo’s gaat kweken!Kweken met paddo substraten

Voor gebruik moet je altijd de substraten klaarmaken. Zo moet je onder andere vocht en andere voedingsstoffen toevoegen. Ook moet je het pasteuriseren en steriliseren zodat de ongewenste schimmels, bacteriën en andere stoffen je substraat verlaten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je oogst een ramp wordt, en dit wil je natuurlijk niet! Je substraat steriliseren kan onder hoge druk in een snelkookpan op een temperatuur van 120 °C of hoger. Bij pasteurisatie verwarm je het substraat enkele uren op een temperatuur van 65–85°C.

Substraten die je kan gebruiken

Als je zelf paddo’s wilt gaan kweken dan zul je in het begin veel moeten experimenteren. Zo kun je gebruik maken van verschillende substraten om erachter te komen welke het beste resultaat oplevert. Er bestaat alleen geen ideaal substraatsoort, maar we hebben wel een lijst met substraten die goede resultaten leveren:

  • Rijstebloem en vermiculiet
  • Kokosvezel en vermiculiet
  • Koffiedik
  • Houtblok
  • Levende bomen
  • Mest
  • Sojahullen
  • Zaagsel of houtsnippers
  • Stro

Het beste substraat voor het kweken van paddo’s krijg je met kokosvezel en vermiculiet. Ook stro en mest kunnen goede resultaten opleveren. Als je kokos en vermiculiet 1:1 mengt, dan heb je genoeg voedingsstoffen om je paddo goed te laten groeien. Dit betekent niet dat de andere opties niet goed werken, ook deze leveren een goed resultaat op.

Meer lezen over de substraten die je kan gebruiken voor het kweken van magische paddenstoelen? In een ander artikel vertellen we uitgebreidt welke soorten substraten er zijn.


Kweken met een paddo growkit

Als je nieuw bent met het kweken van paddo’s dan kun je overwegen om te beginnen met een kant-en-klare paddo growkit. Hier zit alles in wat je nodig hebt om je magische paddenstoelen succesvol te laten groeien. In de growkit zit al een goed substraat en verder vind je er vaak een groeibakje, zaden, sporenspuit, kweekzak met luchtfilter, alcohol en een handleiding in. Op onze website kun je meer lezen op het kweken van psilocybine paddo’s deel 1 & het kweken van psilocybine paddo’s deel 2.

Hoe werkt het?

Een growkit is simpelweg een doosje substraat met het mycelium van de paddenstoel, waarvan je de vrucht nog moet laten groeien. Dit kun je doen door slechts een aantal handelingen te verrichten die vrij eenvoudig zijn. De verkoop van paddo’s is in Nederland illegaal, maar een growkit is gelukkig wel legaal in Nederland. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je paddo’s goed groeien en daarna kun je er van genieten - en ook goed om te weten: je kunt je kweekset meerdere keren gebruiken. Dubbel feest dus! In een ander artikel lees je meer over hoe je het beste resultaat uit je kweekset haalt.

Soorten growkits

Wil je graag zelf paddo’s kweken, maar kun je daar nog wel wat hulp bij gebruiken? Dan is een growkit een goede optie. In onze smartshop kun je all-in-one growkits, fresh mushroom growkits en mondo growkits krijgen. Allemaal van hoge kwaliteit en super eenvoudig om op te zetten en te kweken!