Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

BETER MEDITEREN: DIT KUN JE DOEN OM MEER UIT JE MEDITATIE TE HALEN

BETER MEDITEREN: DIT KUN JE DOEN OM MEER UIT JE MEDITATIE TE HALEN

Op zoek naar een kalmere geest? Dan is meditatie een goede manier om mentaal en fysiek te ontspannen. Meditatie is bij uitstek geschikt voor mensen die kampen met stress of alsmaar racende (negatieve) gedachten. Herken jij je hierin? Dan is dit artikel voor jou! Lees hier wat jij kunt doen om meer uit je meditatie te halen.

Meditatie: wat is het precies?

Meditatie is kort gezegd een training van je geest en aandacht. Het woord meditatie is afgeleid van het Latijnse meditatum, wat letterlijk ‘stilstaan bij’ of ‘nadenken’ betekent. De praktijk is al duizenden jaren oud. Gedacht wordt dat bewust mediteren al werd gedaan door onze verre voorvaderen (denk: jagers en verzamelaars). Zelfs de ruwe oermensen waren dus al spiritueel bezig. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel vormen van meditatie te vinden, van korte slaapopwekkende sessies tot tiendaagse stilteretraites geleid door monniken. Het doel van deze vormen is gelijk: het bevorderen van je bewustzijn, stilstaan bij je gedachten en het ‘hier en nu’ leven. Om zo uiteindelijk meer controle over je energie, spanning en focus te ervaren.

De bewezen voordelen van mediteren

meditation

Meditatie is dus zeker niet nieuw. Onderzoek naar mediteren is dat relatief gezien wel. Toch zijn er al veel goede studies over dit onderwerp gedaan, mede dankzij de opkomst van mindfulness en de toename van prikkels in onze omgeving.

Een van de belangrijkste motivaties voor mensen om te gaan mediteren, is hoge stresslevels. Verschillende onderzoeken laten zien dat meditatie inderdaad kan helpen stress te verminderen, maar ook kan helpen bij depressie, angst en zelfs pijnklachten. Ook lijkt mediteren de kwaliteit van leven van proefpersonen te verhogen. Verder kan meditatie helpen bij slaapproblemen. Heb je hier last van? Kijk eens op YouTube naar meditatievideo’s voor een betere slaap. Yoga Nidra is bijvoorbeeld een goede vorm van meditatie waarmee je in korte tijd meer ontspanning ervaart en sneller in slaap valt. Een laatste voordeel van mediteren zal je niet verbazen: het kan bijdragen aan een betere concentratie. Handig bij alles wat je doet, van studie en werk tot het huishouden of een discussie bijbenen in de kroeg. Een scherpe geest heeft vele voordelen!

Toch zijn onderzoekers er nog niet helemaal over uit hoe sterk het effect van mediteren is en welke doelgroepen er het meeste baat bij hebben. Wel is het zo dat voor meditatie geldt: baat het niet, dan schaadt het niet. En dat kun je van veel andere praktijken of pillen niet altijd zeggen.

Mediteren kun je leren: zo pak je het nog beter aan

Of je nu net begint met mediteren, of al een tijdje bezig bent: er zijn verschillende trucjes die we met je willen delen om hier meer resultaat mee te boeken. Deze tips helpen je er meer uit te halen:

1.   Consistentie is key

Net als bij het beter worden in een sport, taal of hobby, dien je ook aan meditatie geregeld tijd en aandacht te besteden. Maak er daarom op vaste momenten tijd voor vrij. Liefst elke dag. Al is het maar een kwartiertje. Op deze manier stel je jouw brein erop in dat het op dat moment tijd is om je op je bewustzijn te focussen en de aandacht naar binnen te brengen.

2.   Begin klein

Meld je als beginner niet gelijk aan voor een intensieve Vipassana-retraite waarbij je tien dagen urenlang van vroeg tot laat mediteert. Begin klein, met korte sessies. Zo voorkom je dat je gefrustreerd raakt en het mediteren je tegen gaat staan. Al begin je met 5 minuten per dag. Zoek de grens op van je comfortzone. Af en toe je oncomfortabel of gefrustreerd voelen hoort erbij, maar het moet geen constante kwelling worden.

3.   Locatie is alles

Zorg voor een (vaste) rustige omgeving om je meditatie-oefeningen te doen. Waarschijnlijk zal dit in het begin een plekje in je huis zijn, maar later kun je ook zeker de natuur opzoeken. Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden door omgevingsherrie, huisgenoten of apparatuur.

meditation location

4.   Gebruik een Mindfold

Een Mindfold is specifiek ontwikkeld om je op een comfortabele manier af te sluiten van externe prikkels bij het mediteren of zelfs trippen. Deze blinddoek 2.0 is zeer geschikt voor wie erg snel afgeleid raakt door geluiden of moeite heeft de ogen zelf gesloten te houden.

5.   Microdosen

Microdosen kan een mooie manier zijn om echt meer uit je meditatie te halen, aangezien je hiermee eveneens je bewustzijn stimuleert. Microdosen met truffels of paddo’s kan je focus verbeteren, en zo je meditatiepraktijk ook. Lees hier alles over microdosen met truffels.

6.   Meer rust en ontspanning in je dagelijks leven

Heb je een hectisch leven, dan zal een kwartiertje mediteren, je meestal niet ineens helemaal zen maken. Kijk dan ook even kritisch naar de manieren waarop je aanpassingen kunt doen voor minder stress en meer ontspanning. In dit artikel geven we je een paar handige adviezen: Even helemaal tot rust komen: de beste tips.

7.   Laat je begeleiden

Lukt het je zelf niet zo goed om je gedachten stil te krijgen? Een simpele YouTube-video kan je al enorm helpen. Online vind je allerlei video’s die je hierin begeleiden. Een meditatie- of mindfulnesscursus volgen kan ook een goed idee zijn, zeker als je een extra stok achter de deur kunt gebruiken.

8.   Ademhaling

Een belangrijk aspect van ontspanning en meditatie is je ademhaling. Focus dan ook op diep, volledig en gecontroleerd ademhalen. Begin wanneer nodig elke meditatiesessie met puur en alleen op je ademhaling letten. Je zult merken dat hierna het mediteren een stuk makkelijker gaat.