Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

NERVEUS NA TE VEEL KOFFIE OF UPPERS? DIT KAN JE NEMEN EN DOEN!

NERVEUS NA TE VEEL KOFFIE OF UPPERS? DIT KAN JE NEMEN EN DOEN!

Koffie, energiedrankjes of zwaardere oppeppers kunnen je voorzien van een stevige energieboost. Soms is die net iets té stevig. Het gevolg: overprikkeling en nervositeit. Heel onhandig als je juist energie nodig hebt om dingen te doen. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke kalmerende middelen die kunnen helpen. Met deze kruiden en planten kun je je innerlijke rust herstellen en je zenuwen kalmeren.

Kruiden, planten en supplementen die helpen bij onrust na koffie

Theanine

Theanine is een aanrader voor wie snel nerveus wordt van koffie of cafeïne. Dit stofje is namelijk in staat om het nerveuze effect van koffie tegen te gaan. Van nature zit theanine in thee - dat is dan ook de reden dat thee als rustgevender wordt ervaren dan koffie. Ook al bevat thee stiekem best wat cafeïne. Je vindt theanine onder andere in onze Relax E Happy Caps, die bedoeld zijn om je te helpen ontspannen.

Passiebloem

Een ander kalmerend middel dat het proberen waard is, is passiebloem. Passiebloem wordt ook wel passiflora of passion flower genoemd en je vindt het terug in verschillende kalmerende producten. Zet er een thee van of ga voor capsules met passiebloem.

Passiebloem helpt bij het verhogen van GABA, wat resulteert in een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Vele onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat passiebloem effectief kan zijn bij het verminderen van stress en angst. Soms zijn die effecten zelfs vergelijkbaar met dat van benzodiazepines, oftewel ‘pammetjes’ zoals valium en oxazepam. Passiebloem is echter een stuk gezonder, aangezien het minder verslavend is en je minder duf maakt.

Cannabis: THC en CBD

Laten we ook zeker niet cannabis vergeten bij het noemen van natuurlijke kalmeringsmiddelen. Het roken van wiet of hasj of het nemen van een edible kan je helpen rustiger te worden in je hoofd en lijf. Neem niet te veel, want cannabis kan je ook juist minder gefocust maken. En weet ook dat het even duurt voor een edible werkt. Wil je snel van je nerveuze gevoel af, dan zijn een paar trekjes van een joint de beste optie. En ook CBD-olie kan helpen om je systeem te kalmeren, maar dan zonder high of duf te worden.

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat kalmeert bij stress en kan helpen bij slaapproblemen. Valeriaan werkt net als passiebloem door de neurotransmitter GABA te verhogen, wat een kalmerend resultaat heeft. Je kunt het nemen in capsules of er thee van trekken.

Damiana

Damiana is een ander kruid dat bekendstaat om zijn kalmerende eigenschappen. Het wordt vaak ingezet als een lustopwekker, maar het heeft ook een ontspannend effect. Als we de vele studies die gedaan zijn met knaagdieren mogen geloven althans.

Kamille

Kamille is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege diens kalmerende eigenschappen. Kamillethee vind je gewoon in het theeschap van de supermarkt. Altijd goed om in huis te hebben!

kamile

Bewegen en mediteren na te veel cafeïne: zonder middelen van je onrust af

Ook al zijn het geen fysieke stofjes; wandelen, balans tussen lichaam en geest met yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen je zeker helpen wanneer je overprikkeld bent van te veel uppers. Van al deze interventies is bekend dat ze je kalmeren bij onrust, paniek en depressieve klachten. Heb je te veel cafeïne op, dan kan sporten een goede uitlaatklep zijn. Ten eerste omdat het een goede afleiding is, ten tweede omdat je zo die cafeïne en andere uppers ten minste aan het werk zet. Zo verbruik je met een workout dat teveel aan energie. Let wel goed op je hartslag en doe niet ineens een intense sportsessie. Een stukje joggen op een gezond tempo kan goed werken om je hoofd leeg te maken en de onrust uit je lijf te krijgen.

Eten

Wat ook enorm kan helpen om je minder nerveus te voelen: een goede maaltijd eten. Ga voor een vullende, gezonde maal. En vergeet je ‘comfort foods’ niet! Denk aan je favoriete koekjes, chocola of een andere snack waar je blij van wordt. Pas op met te veel suiker, want daar kun je ook weer nerveus van worden.

coffee

Minderen met koffie: cafeïne-vervangers die je minder nerveus maken

Als je vaak nerveus wordt van koffie, kun je natuurlijk ook gewoon minder koffie drinken. Wil je toch nog een beetje energie krijgen? Dan zijn er verschillende alternatieven voor cafeïne waar je misschien beter op reageert. Probeer eens de verschillende opties uit dit artikel: Alternatieven voor koffie: dit zijn de beste vervangers voor cafeïne.

Naast het volgen van al deze tips is het slim om eens te kijken naar waaróm je koffie zo hard nodig hebt, maar er toch nerveus van wordt. Ben je zonder dat je het doorhebt eigenlijk oververmoeid, overspannen of met je gezondheid aan het kwakkelen? Dan is koffie waarschijnlijk niet de juiste oplossing. Lees in deze blog: meer energie haal meer uit je dag met deze tips en supplementen. En ga vooral even langs je huisarts als je het idee hebt dat je gezond leeft, maar je alsnog niet fit voelt.