BREATHWORK: ADEMHALINGSOEFENINGEN ALS DRUG
Last van stress? Je ademhaling is dé weg naar ontspanning. Met ademhalingsoefeningen kun je jouw centrale zenuwstelsel tot rust brengen, en daarmee gevoelens van stress verminderen. Je kunt zelfs nuchter trippen, puur door bepaalde ademhalingstechnieken te doen. Breathwork is de officiële benaming voor deze praktijk. Lees hier hoe jij dit toepast en hoe het precies werkt.
Wat is breathwork?
Breathwork is het beïnvloeden of kalmeren van je geest en lichaam door op de juiste manier adem te halen. Je kunt het gebruiken om je stresslevels te verminderen, maar ook om in hogere sferen te komen. Wim Hof heeft breathwork populairder dan ooit gemaakt. Maar al duizenden jaren voordat hij geboren werd, maakte ademhaling een belangrijk onderdeel uit van Ayurveda en de traditionele oosterse of chinese geneeskunde. Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van zijn methode, die draait om het meer controle krijgen over je centrale zenuwstelsel.
Ademhaling bij stress
Als je gestresst bent, heb je de neiging om oppervlakkiger te gaan ademen. Je neemt kortere ademteugen en ademt niet diep genoeg in. Het gevolg is dat je te weinig zuurstof binnenkrijgt en je lijf dit oppikt als een reden voor (lichte) paniek. Breathwork is niets meer dan op de juiste manier ademhalen om je lijf weer uit die stressmodus te krijgen. Met ademhalingsoefeningen heb je zelf invloed op het centrale zenuwstelsel: je hersenen en je ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel pikt de informatie op die je zintuigen doorgeven en verwerkt deze, bijvoorbeeld door je spieren en organen aan te sturen. Als dit systeem verstoord is, kun je zowel fysieke als mentale klachten krijgen. Pijn bijvoorbeeld; breathwork kan een manier zijn om zonder pillen je pijn te verminderen. Je kunt ook breathwork toepassen wanneer je last hebt van benauwdheidsklachten, vooral om je longen te trainen.
Uit onderzoek blijkt dat ademhalingsoefeningen inderdaad stress, angst en depressieve gevoelens kan verminderen. Wel is er nog geen hapklare handleiding van welke technieken het beste werken. Dat is dus vooralsnog een geval van uitvogelen wat bij jou effectief is. Gelukkig geldt voor gewone ademhalingsoefeningen: baat het niet, dan schaadt het niet.
Breathwork om te trippen
Je kunt ook breathwork doen om in een veranderde staat van bewustzijn te komen. In tegenstelling tot kalmerende ademhalingsoefeningen, bestaat de techniek bij trippy breathwork juist uit hyperventilatie. We willen je op het hart drukken om deze vorm van breathwork nooit in je eentje te ondernemen. Met de Wim Hof-methode dien je namelijk ook soortgelijke ademhalingsoefeningen te doen, en er zijn al meerdere mensen overleden die het in hun uppie ondernamen. Doe je het goed, dan kun je er zeker baat bij hebben. Maar leer dit liefst wel van iemand die expert is en een oogje in het zeil kan houden. Waarschijnlijk is het een stuk veiliger om gewoon op psychedelica te trippen en het bij gewone, kalmerende ademhalingsoefeningen te houden.
Ademhalingsoefeningen bij stress
Er zijn heel veel verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt doen wanneer je gestresst bent. YouTube staat er vol mee, dus kijk daar ook zeker even rond.
Buikademhaling
Een basisoefening die je kunt doen om aan je ademhaling te werken, is de bewuste buikademhaling. Wanneer je oppervlakkig ademhaalt, noemen we dit de borstademhaling; alleen je borst zet uit met de lucht die je inademt. De buikademhaling is dieper, want hierbij zet ook je buik uit. Ook duurt deze ademhaling langer. Zo doe je de buikademhalingoefening:
- Ga liggen of zitten; wat jij maar comfortabel vindt.
- Sluit je ogen.
- Leg je handen op je buik.
- Adem langzaam en beheerst in en beweeg daarbij bewust de lucht vanuit je buik richting je handen.
- Adem langzaam uit en voel hoe je buik weer zakt.
- Adem pas weer in wanneer je dat nodig hebt.
- Herhaal een minuut of 5, totdat je je weer wat rustiger voelt.
Meer tips bij stress
Naast ademhalingsoefeningen kun je meer doen bij stressklachten. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van je stress te achterhalen en daarmee aan de slag te gaan. Ga naar je huisarts of overweeg therapie als de stress jouw leven overheerst. Verder kun je yoga of meditatie proberen. En er zijn allerlei natuurlijke ontspanners die je kunnen kalmeren, zoals valeriaan. Alle tips voor een kalmere geest vind je hier: Even helemaal tot rust komen, de beste tips.