Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE LANG KAN IK EEN GROWKIT, VERSE OF GEDROOGDE PADDO’S BEWAREN?

HOE LANG KAN IK EEN GROWKIT, VERSE OF GEDROOGDE PADDO’S BEWAREN?

Je wilt je eigen gekweekte paddo’s voor het perfecte moment bewaren, dat begrijpen wij! Het trippen op psilocybine paddenstoelen kan intens zijn en timing en setting zijn daarom extreem belangrijk. Daarnaast is het onrealistisch en wellicht ook niet zo verstandig om je zelfgekweekte magische paddo oogst direct en volledig te consumeren. Maar hoe zorg je ervoor dat je paddo’s niet aan kracht verliezen of erger nog, beschadigd raken en helemaal niet meer eetbaar zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe lang je een growkit, verse en gedroogde paddo’s kunt bewaren.

Het bewaren van een growkitEen growkit wordt ook wel een kweekset genoemd en is bedoeld om het kweken van paddo’s zo simpel mogelijk te maken. Het is een kant-en-klaar pakket inclusief handleiding wat alle benodigdheden bevat om direct met het kweken van de paddo’s te beginnen. Dit laatste is sowieso verstandig, aangezien een growkit bevrucht substraat bevat.

Wanneer je een growkit koopt in een fysieke winkel, dan komt deze bijna gegarandeerd uit de koeling. In een koude omgeving wordt de activiteit van het mycelium, het netwerk van schimmeldraden van de bewuste paddosoort aanzienlijk vertraagd. Het proces van voortplanting en vertakkingen wordt voornamelijk gestimuleerd door warmte en voor een kleiner deel door licht.

Houdbaarheid growkit

Wanneer je een growkit uit onze Mushroomshop besteld, dan kan je de pech hebben dat het pakketje langer onderweg is dan gewild. Het wordt dan niet per se blootgesteld aan licht, maar wel aan warmte. Vandaar dat wij adviseren om met een bestelde growkit direct aan de slag te gaan. Het mycelium is door de reis namelijk al geactiveerd en het proces vervolgens weer stoppen kan de gezondheid aantasten.

Komt het toch nog niet zo goed uit of wil je wat langer wachten? Plaats de growkit dan in de koelkast bij een temperatuur van 3 tot 5 graden. De growkit zou onder deze omstandigheden 3 tot 4 weken houdbaar moeten blijven, maar vanwege de levende organismen kunnen we deze houdbaarheid niet garanderen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op besmettingen. Idealiter zorg je dus op het moment van bestellen dat je alle benodigdheden paraat hebt en een gaatje vrij hebt gehouden in je agenda om met je growkit aan de slag te gaan!

Het bewaren van verse paddo’s

Je oogst is geslaagd en je bent de trotse bezitter van een bultje verse paddo’s. Voor het behoud van kracht en kwaliteit wordt het aangeraden om de verse paddo’s zo snel mogelijk te nuttigen. Lukt dat niet? Probeer de paddo’s dan zo luchtdicht mogelijk te verpakken (bijvoorbeeld in een geperforeerde plastic zak) en leg ze in de koelkast. Idealiter is de temperatuur in je koelkast afgesteld tussen de 2 en 4 graden. Op deze manier zijn de verse paddo’s slechts een aantal dagen tot maximaal 2 weken houdbaar (maar dan moeten de omstandigheden perfect zijn geweest).

Houdbaarheid van verse paddo’s

Ondanks dat paddo’s snel groeien en het kweken ervan relatief simpel is, zijn het kwetsbare vruchten. Voor de houdbaarheid van verse paddo’s is het goed om te weten dat:

  • Paddo’s gevoelig zijn voor besmetting van andere schimmels
  • Vocht de paddo’s snel kan beschadigen (bewaar ze daarom in een geperforeerde plastic zak of een papieren zak die je goed kunt afsluiten)
  • Licht en warmte het proces van bederven versnellen.

Bewaren van gedroogde paddo’sPaddo’s bestaan voor 90% uit vocht, waardoor ze zeer ontvankelijk zijn voor besmettingen van andere schimmels. Vandaar dat gedroogde paddo’s een stuk langer houdbaar zijn dan verse paddo’s. Wanneer je de gedroogde paddo’s vervolgens (zo goed mogelijk) vacuüm verpakt en weglegt op een koele en donkere plek zijn ze zeker een aantal maanden houdbaar zonder verlies van potentie.

Deze methode geldt echter alleen wanneer de paddo’s echt goed gedroogd zijn. Je kunt dit testen door de te proberen de steel te knakken. Gaat dit makkelijk en breekt het als een droog takje? Dan kan je jouw oogst met een gerust hart opbergen en bewaren voor later!

Verse of gedroogde paddo’s

Gebruikers geven aan dat een trip intenser is wanneer de paddo’s vers zijn en direct na oogsten genuttigd worden. Dit kan kloppen. Het psychoactieve stofje psilocybine wat zich in een paddo bevindt en ervoor zorgt dat je gaat trippen, is in verse paddo’s stabieler. Op het moment dat de paddo’s geoogst zijn start het afbraakproces van psilocybine door blootstelling aan hitte en zuurstof.

Vandaar dat ervaren psychonauten de voorkeur geven aan het direct consumeren van de paddo na oogst. Dit vergt wel een hele goede timing. Wanneer je graag wilt trippen op intense verse paddo’s, maar de gelegenheid daarvoor zich pas over een paar dagen aandient, raden we je aan om de growkit tijdelijk in de koelkast te zetten. Dit vertraagt het groeiproces van de paddo’s. Doe dit niet te vaak en niet te lang. Het activeren en deactiveren kan de gezondheid van het mycelium aantasten.